V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vladslo (Langenhoek)

 

Leke1 

 Leke2

 © kaart: SVB

 

© foto: Giswest

 


Situering

Op de weg van Vladslo naar Leke, de Houtlandstraat, linksaf in de Biesbeekstraat. Na zo'n 70 meter lag er vroeger een klein perceeltje bos aan de rechterkant. Daar begonnen de Duitsers in augustus 1944 aan de bouw van een V1-basis. Het cirkeltje duidt de plaats aan waar er een pomp stond. Het kruisje de plaats van de wachtposten. De twee vierhoeken tonen ons waar onze getuige Maria vroeger woonde (ondereen) en waar ze nu woont (bovenaan).

Sporen

We hebben geen sporen meer gevonden.


Getuigen en bronnen

Via Peter Pollentier zijn we bij Maria Pollentier geraakt. Maria Pollentier woont nu in de Houtlandstraat 16, maar woonde vroeger op de hoeve tegenover de Biesbeekstraat. Net voor haar deur zag ze in de zomer van '44 de gevangenen op- en afstappen van een vrachtwagen. Ze overnachtten in de plaatselijke school van Markhove. Volgens haar waren de gevangenen Polen en Russen maar het kunnen ook Oekraïners geweest zijn. De Biesbeekstraat was vroeger een aarden weggetje (dat in de loop der jaren gegoten werd in asfalt) waarop Duitse wachtposten aan het begin van het kleine bosje stonden. Voor het bos, in de weide, stond er vroeger een waterpomp waar de gevangenen zich konden wassen na een harde week werken. Er werd altijd veel plezier gemaakt volgens onze getuige. Er werd nog geen beton gemaakt toen de Duitsers in september moesten vertrekken. Alleen de aardewerken waren begonnen. Cement en steenslag lagen al in hopen klaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven op de boerderij van Maria's vader, die Julius heette, verschillende Duitse soldaten. Normaal gezien moest het gezin er weg maar in ruil voor het gebruik van Julius' paarden mocht het gezin blijven wonen. De boerderij is ook beschoten geweest tijdens W.O. I.

Op de Duitse lijst van 15 augustus 1944, ons bezorgd door Volker Pelz, isdeze basis bekend als "Leke". Het werk was er voor 10% gevorderd.

Volgens de verzetsbeweging Zig vorderden de werkzaamheden aanvankelijk niet bij gebrek aan cement. In een later stadium zijn ze stilgelegd.