V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Koekelare (Ruidenberg)

 

 RB2

 RB2

 Â© kaart: SVB

 Â© foto: Giswest

 

Situering

Opde hoek van de Kortemarkstraat en de Steenstraat was er tijdens de oorlog een hoeve met een hoogstammige boomgaard. Op de plaats van de lancerhelling (zwart streepje) staat nu een loods. Gery Vanryckegehm woonde vroeger in het huis op dehoek.

Sporen

In het boek "Koekelare gisteren en op de drempel van morgen" van Raf Seys, gepubliceerd in 1987, staat nog een foto van de lanceerplaat. Daar is nu niets meer van te vinden.


Getuigen en bronnen

In de zomer van '44 zijn de Duitsers begonnen aan deze basis met zo'n 20 à  25 krijgsgevangenen in gestreepte pyjama's. Volgens Julien Chys waren het Poolse politieke gevangenen. Elke morgen en avond werden ze vervoerd met een vrachtwagen, soms mochten ze te voet gaan. Om te overnachten moesten ze 3 km verder naar een schooltje in Markhove dat nu verdwenen is.

De gevangenen werden zwaar aangepakt vertelt onze getuige. Ze kregen zelfs een rammeling als ze een appel durfden oprapen en opeten. Toch mocht de vader van Julien soms gekookte aardappelen geven met wat varkensvlees. Het hing ervan af hoe streng de Duitse bewakers die dag waren. Juliens vader en moeder spraken goed Duits.

Elke zaterdagavond na het werk moesten de gevangenen hun kleren uittrekken en dan samen gaan staan. Ze werden besproeid met water en zo gewassen.

Volgens Julien werd er een politieke gevangene doodgeschoten, omdat die wilde vluchten. Ook vlogen er Engelse spionagevliegtuigen over. De Duitse bewakers wilden ze beschieten, maar de vader van onze getuige zei hen dat ze dat beter niet deden. Anders zouden de Engelsen misschien terugkeren om te bombarderen.

De aarde die ze uit de grond haalden, legden ze naast de helling om de lanceerinstallaties te beschermen. Volgens Julien was er een spion, een man uit Hooglede, op die hopen aarde gaan staan. Hij werd opgepakt door de Duitsers, waarna hij gedood werd in Roeselare.

Het beton dat ze ter plaatse maakten was zeer hard. Alle beton is uitgebroken geweest om er steenslag van te maken.

Naast het weggetje om naar de helling te gaan, werden er putten gemaakt waar men kon schuilen.

Volgens onze getuige zou het nog 14 dagen geduurd hebben voor ze de eerste V1's konden afschieten. De stellingen lagen al klaar maar werden er weggehaald door de Amerikanen.

In de buurt van die hellingen werden de dieren weggehaald van de weiden om dan de V1's te kunnen afschieten. Kort nadien moesten de Duitsers noodgedwongen vertrekken. Gelukkig maar, want twee families die daar in de buurt woonden, zouden door de Duitsers verplicht geëvacueerd zijn geweest.

 

RB3

Gery Vanryckeghem en Julien Chys