V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Poperinge (Helleketelbos)

 

 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/helleketelbos/Scan0003%20met2.JPG

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/helleketelbos/helgw.JPG 

 Â© kaart: SVB

 Â© foto: Giswest

Het bovenste deel is het Wulfhullebos, een deel van het Hellekekelbos. De zwarte streep is de plaats waar de "rail" ongeveer gelegen zou hebben. Op de foto is het roodomkaderde huis bovenaan dat van André Verhaege, onderaan staat  het huis waar de "Engelse spion" heeft gezeten.


Situering

In het noordelijke gedeelte van het klein stukje Helleketelbos te Poperinge. Dit bosje bevindt zich bij de kruising van de Vijfwegenstraat en de Helleketelstraat.


Sporen


Er is niks meer te zien. Alles werd uitgebroken o.a. om nabije wegen aan te leggen. Het ijzerwerk werd meegenomen door de plaatselijke bevolking.

 

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/helleketelbos/helleketel1.jpg

 

Getuigen en bronnen


Vrijdag 17/09/2004 zijn we naar het Helleketelbos in Poperinge getrokken. Daar zou er in het meeste noordelijke bos, het Wulfhullebos, een V1-basis gestaan hebben.

Wanneer we aankwamen zijn we meteen gestart met een verkenning van het bos. Nadat we het bos volledig hadden afgestapt, hadden we niets opgemerkt dat kon te maken hebben met een V1-basis. We hadden dus geen geluk.

Toen zijn we gaan praten met de mensen die rond het bos woonden. Zij vertelden ons dat er een eindje verder een oudere man woonde. Gelukkig was de man thuis waardoor we er even mee konden praten.

André Verhaege, geboren op 27 juni 1912, is 92 jaar oud en was metselaar van beroep. Hij woont nu alleen op ongeveer 200 meter van het bos.

In WO II werd het bos bezet door de Duitsers om er een V1-basis aan te leggen. Dit werd allemaal gedaan door "Russische" krijgsgevangenen.

Ze hadden er een lange "rail" geplaatst waar de V1 op moest lopen. De rail was gemaakt van ijzer en steunde op grote houten balken. De rail was ongeveer 100 à  150 meter lang, slechts de laatste 5 meter stonden onder een bepaalde hoek. De rails stonden in de richting van Watou, een nabijgelegen dorp. Er zijn nooit V1's afgeschoten.

 

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/helleketelbos/helling.JPG

 


Het bos was streng bewaakt, overal waren er Duitse wachtposten en schuttersputjes.
Naast het bos staat er een huis waar tijdens de oorlog, een zekere tijd, een "Engelse spion" heeft gezeten. Deze werd, gelukkig voor hem, nooit ontdekt door de Duitsers. (Volgens Roger Quaghebeur, 2003, ging het hier om een agent van Clarence met als schuilnaam André.  In het echt heette de man Hector Demarque.  Na de oorlog werd die ingenieur directeur-generaal bij de toenmalige RTT.)
Vele malen zijn er Engelse vliegtuigen overgevlogen om foto's te maken. Het bos is nooit gebombardeerd geweest.
Op het einde van de oorlog werd alles door de Duitsers opgeblazen. Hiervoor moesten André en zijn vrouw voor een nacht uit hun huis. Nadien werd het bos "gepluimd". Vooral het ijzer en het hout werden meegenomen. De betonblokken werden gebruikt om de oprit van "Wally's Farm" te verharden.

De Duitsers noemde deze basis "Hilhoek". Op 15 augustus was hij voor 70% afgewerkt. Dit is de enige basis waar de lanceerhelling al opgericht was. Die was in het echt ca. 50 meter lang en stond volledig onder een hoekvan 6°.

 André Verhaeghe is op 28 augustus 2005 overleden.

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/helleketelbos/boy.JPG

André Verhaege