V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Merkem (Melane)

Situering

De basis bevond zich op het domein van dhr. Jacques Maes op de Melane, een gehucht ten zuiden van Jonkershove. Dit is nog op het grondgebeid van Merkem.

Er is niets meer te vinden, maar de werkzaamheden waren wel al ver gevorderd.


Getuigen en bronnen

Er zijn verschillende versies over de plaats. Walter Deceuninck zegt dat het op de hoek is van de Melanedreef en de Keistraat. In dat bosje ligt ook een aarden helling, die er volgens hem iets te maken mee zou hebben. Anderen beweren dat dit een oude molenterp is. Jef Courtens (°1944) vertelde ons dat het aan de andere kant zou geweest zijn, bij het kasteel van Maes in het bos langs de weg. Daar zijn echter ook geen restanten meer te vinden.   Uiteindelijk konden we oud-kasteelheer Jacques Maes (°1922) bereiken. Hij was lid van de verzetsbeweging NKW (Nationaal Koninklijke Beweging) en hijheeft de basis weten bouwen door mensen in "pyjamapak" en uitbreken door landbouwers in de buurt. De juiste plaats is nog altijd en bosperceel, niet ver van een oude kippenkwekerij.

De verzetsbeweging Clarence signaleerde de V1-basis "De Melane" (met als coördinaten X 47700, Y 182900) aan de Britse Inlichtingendiensten op 31 augustus 1944.

Volgens Duitse bron was het werk op de "Bültehoek" op 15 augustus 5% ver opgeschoten.