V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Proven

In de registers van Proven staan op 3 augustus 1944 een aantal kosten ingeschreven voor het inrichten van de gemeentelijke jongensschool tot concentratiekamp.  Het gaat onder andere om "verduisteringspapier, 200 kg strooi en 50 kg stekkerdraad."(SAP, Proven, doos 542).

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Concentratiekampen/proven1.jpg

 

  

De ruim 200 gevangenen werden ondergebracht in de verdwenen "overdekte zaal", die was opgedeeld in verschillende lokalen.  Op 11 augustus overleed Gregori Kubobko aan dysenterie (rode loop).   Hij werd in een ondiepe kuil tegen de haag van het kerkhof begraven.  Op 25 en 27 november 1944 staan weer kosten ingeschreven voor zijn ontgraving en zijn herbegrafenis in een kist ten zuiden van het kerkkoor, nog altijd tegen de haag. 

 

Nadien heeft metselaar Georges Cornette een kruis gemaakt voor op dat graf.  De datum op het kruis ( 7 december 1944) klopt echter niet.  In de registers van Proven staat duidelijk dat hij overleden was op 11 augustus 1944.

 De SS-bewakers die niet van dienst waren, logeerden bij burgers of in de St.-Victorzaal bij het café Sint-Victor (nu Nobody).  Tegenover dat cafeetje stond een openbare pomp, waar de


http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Concentratiekampen/proven2.jpg

 

gevangenen onder begeleiding water kwamen pompen.  Provenaars verstopten eetwaren en tabak aan de voet van de pomp.  Toch duurde het een dag of vier voor ze doorhadden wat de mensen vanuit café St.-Victor hen met hun gebaren duidelijk wilden maken.  (Met dank aan dhr Ivan Top)

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Concentratiekampen/proven3.jpg