De V1 zag het levenslicht in 1942 in het Duitse testcentrum Peenemünde-West. Het was een onbemande, vliegende bom met een pulsjetmotor. Bij de bouw van de V1 waren verschillende firma's betrokken. De pulsjetmotor werd gebouwd bij Argus-motoren in Berlijn. De automatische piloot bij Askania in Berlijn, de ontstekingen bij Rheinmetall in Breslau en de stoomcatapult bij Hellmuth Walter in Kiel.
De naam "Vergeltungswaffe" is pas op 17 juni 1944 gelanceerd op voorstel van de journalist Hans Schwarz van Berk, als reactie op het "V-victory" teken van de Britten. In het door bombardementen zwaar geteisterde Berlijn deden over de V1 al vlug grappen de ronde, zoals "Versager Eins" (Flop één) en "Volksverdummer Eins". Heinz Dieter Hölsken vindt "Verzweiflung" het best passen. De V-wapens kwamen niet te laat, zoals generaal Eisenhower ooit beweerde, maar te vroeg omdat de middelen die ze nauwkeuriger konden maken (met name de micro-elektronica) toen nog ontbraken. De V-wapens zaten gemiddeld 12 km naast hun doel. De door vliegtuigen gelanceerde V1's waren nog minder nauwkeurig. Bij een aanval op Manchester met 50 Heinkel 111-vliegtuigen op 24 december 1944, trof er maar één geloste V1 doel. De V1 werd aanvankelijk Fi 103 genoemd, naar de hoofdconstructeur Fieseler Werke in Kassel. De codenaam was FZG 76 (Flakzielgerät) Enkele kenmerken van de V1 Er werden in totaal tien verschillende versies ontworpen, waarvan zelfs een bemande (de "Reichenberg"), die niet werd ingezet. Alleen de laatste twee (G1 en H1 vanaf maart 1945) verschilden grondig van de eerste (A1)
Lengte : 7,742 m Aanvangssnelheid : 397km/h na één seconde bij het verlaten van de stoomcatapult. Dit is 16 g! De stoomcatapult werkte met een chemische reactie van kaliumpermanganaat (T-Stoff) en waterstofperoxide (Z-Stoff). Per lancering waren ca. 60 liter waterstofperoxide (92% sterke concentratie) en vijf liter kaliumpermanganaat (in wateroplossing) vereist. Vliegsnelheid : 575 km/h. Nam toe met de afstand tot 650 km/h doordat de brandstof opraakte Onderdelen van de V1 |
© foto: Fighter Factory