V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kaart

De kaart der kaarten.

Deze kaart is getekend naar het origineel van het 155ste Flakregiment, dat berust in het Militärarchiv in Freiburg. De basissen zijn genummerd (bij het aanklikken) van links naar rechts en van boven naar onder.

De twee dikke strepen vormen de afbakening van de "9. Abteilung", het actieterrein voor het IVde bataljon, de dunne die tussen de vier batterijen. Per batterij waren vier actieve stellingen en twee (of meer) reservestellingen voorzien.  Heel wat stellingen waren gebruiksklaar of net niet, andere bestonden alleen op het papier van de kaart.

De rode lijn stelt een deel van een cirkel voor met als middelpunt de stad Londen en als straal 250km. Dit is ongeveer de maximum afstand die een V1 op dat ogenblik kon afleggen.

Begin september 1944 trokken Canadese en Poolse troepen vanuit Frankrijk West-Vlaanderen binnen. De werkzaamheden, begonnen op 31 juli 1944, werden op 1 september in de steek gelaten.

Voor we de originele kaart uit Freiburg hadden, behielpen we ons met de coördinaten die het verzet doorseinde naar Londen (archief in SOMA) en kregen we hulp van de heren Laurent Bailleul en Volker Pelz, V1-specialisten in respectievelijk Noord-Frankrijk en Duitsland.

 

//

 © achtergrondkaart: http://www.gisvlaanderen.be/