V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Houthulst (bos)

 

 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Houthulst/kaarthouthulst.JPG

 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Houthulst/giswesthouthulst.JPG

 Â© kaart: SVB

 Â© foto: Giswest


Situering

De basis bevindt zich in het bos van Houthulst. De lanceerplaat ligt niet ver van de parking in het bos zelf die je kunt bereiken vanaf de Eugène de Grootlaan.


Sporen

De afvuurplaat van de helling met zijn gleuven is nog zichtbaar. Ook is er een dubbel schansblok bewaard. In 2007 werd de site toeristisch ontsloten.

 

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Houthulst/118_1899.JPG

 

Deel van de afvuurplaat


Getuigen

We hebben de plaats gevonden door Brecht Schotte. Hij is onderwijzer in Langemark en heeft zelf de plaats ontdekt. Hij is er jaren naar op zoek geweest voor hij het beton van de lanceerhelling vond.

De familie die in het kasteel in het bos woonde, wist van de bouw van de basis en heeft de hele basis opgemeten met behulp van een klein meisje dat het geheel moest afstappen. De gegevens werden echter niet doorgespeeld omdat het gevaar heel reëel was dat bij bombardementen ook het kasteel van de kaart geveegd zou worden.

Er werd ook gezegd dat de werklui werden aangevoerd met open vrachtwagens. Op een dag kon daarbij ook een Rus ontsnappen. De ontsnapte zou later schoenmaker geworden zijn.


Bronnen

 Volgens Duitse bron was het werk hier half augustus voor 5% gevorderd.


Brecht Schotte:

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Houthulst/119_1905.JPG

links: Koen Coopman, rechts: Brecht Schotte