|
|
© kaart: SVB |
© foto: Giswest |
Situering
In Westvleteren, in de Kallestraat loopt een doodlopend stuk weg naar het huis nummer 18. In de eerste haakse bocht van dat doodlopend stuk weg, naar de Nieuwstraat toe en tegen een beekje aan, lag een perceel bos van ca. twee ha. Op Britse kaarten van de Eerste Wereldoorlog is dit stukje bos nog duidelijk te zien.
Sporen
Dat perceel bos is kort na de oorlog gerooid en er zijn thans geen sporen meer te zien. Michel Verbrigghe (°1928) woonde in de Kallestraat tijdens en na de oorlog en hij heeft de V1-basis, die bijna voltooid was, "kapotgeslagen en weggesleept met paarden voor de aanleg van wegen en als fundering voor loodsen."
Een groot betonnen blok (wellicht de afvuurplaat), dat niet kon gelicht worden met een kraan, werd ondergraven en dieper gestopt. Het is echter niet diep genoeg gestopt, want de vorige eigenaar van het perceel, Willy Peperstraete (° 1937), heeft er een ploeg op stuk gereden. De huidige uitbater, zijn zoon Johan Peperstraete (°1971) heeft er al ploegend een veiligheidsbout op gebroken.
Op aanwijzen van Johan Peperstraete hebben we in mei 2006 dat blok geïdentificeerd als de afvuurplaat en het precies gelokaliseerd. Zoals vermoed, lag die kolossale plaat op 50 meter van de rand van het bos.
Getuigen en bronnen
Volgens Eddy Gheldof (°1952), Kallestraat 10, heet dat stuk gerooid bos nu "de Vijfgemete" (een gemet is ca. 44are). Zijn ouders hebben nog aardappelen moeten koken voor de "Russische" krijgsgevangenen. De basis was zo goed als klaar voor gebruik.
Michel Verbrigghe (°1928), Willy Peperstraete (°1937) en Johan Peperstraete (°1971).
Het is bij dit bos dat Tjedor Fourman werd doodgeslagen toen hij probeerde te vluchten door zich onder een vrachtwagen te verstoppen. Hij werd ontdekt toen de vrachtwagen stopte bij "De vette os", toen een café in Woesten. Hij werd hier eerst voorlopig begraven en na de oorlog, op aanwijzen van ontsnapte gevangenen, ontgraven en opnieuw begraven bij de kerk van Westvleteren.
Het verhaal over de doodslag voor een aangenomen aardappel is een legende, die we ook in Proven hoorden.
Half augustus was het betonwerk hier al voltooid.