V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Elverdinge (Vuile Seule)

 

 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Elverdinge/kaartelverdinge.JPG

 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Elverdinge/giswestelverdinge.JPG

 Â© kaart: SVB

 Â© foto: Giswest


Op de  tekening links zien we waar er in de jaren '40-'45 nog bos was (groene stukken aan weerskanten van de Gasthuisstraat). Het volledige bos is nu weg. Het rode hokje toont ons het bedrijf Vanoost Bvba.


Situering

Bij het eerste huis aan de rechterkant in de Gasthuisstraat als je komt van de Steentjesmolenstraat, dit is de weg van Elverdinge naar Poperinge. Net voorbij dat huis (sanitaire zaak Vanoost) is er een schapenweide.


Sporen

In die weide ligt in het midden een langwerpige drinkwaterput, zoals je duidelijk kunt zien op de luchtfoto. Toen ze deze waterput uitgroeven zijn ze tegen een betonblok gestoten. Dat betonblok was zo groot dat ze het hebben laten liggen. Dit betonblok is een dubbele schansblok. Er liggen ook nog twee kleine schansblokken.
 

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Elverdinge/dubbeleblok.JPG
Dit is het dubbele schansblok.


 http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Elverdinge/enkeleblok.JPG
Dit zijn de 2 kleine schansblokken.
Op de achtergrond Luc Vanacker.

Getuigen en bronnen

Omer Soenen vertelde ons dat er vroeger op de plaats van de waterput een "vloge" was. Dit is een klein bosje dat vroeger bij vrijwel elke hoeve voorkwam als houtreserve. Verdere gegevens over Omer Soenen bij nr 27. Poperinge (Oosthoek-Galgebossen).

Deze V1-site werd gesignaleerd door de verzetsgroep Clarence.  Die groep zond de precieze coördinaten van een tiental sites door en ook nog een tiental bij benadering.  Volgens Clarence was er een brandstofdepot voor vrachtwagens in het kasteel van Boezinge.

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Elverdinge/Soenen.JPG
 
Onze getuige Omer Soenen tussen de betonnen overblijfselen in Elverdinge.