V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Poperinge (Oosthoek, Galgebossen)

   http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/galgebossen/Galgebossen%20gw.JPG

© kaart: SVB  
  
© foto: Giswest

De paden doorheen het bos zijn aangeduid met grijze lijnen. Het zwarte ovaal toont bij benadering de plaats waar de werken bezig waren. Boswachter Gilbert Logie, woont onderaan op het bruine vierkant (rode omkadering), onze andere getuige Omer Soenen woont op het bruine vierkant bovenaan (rode omkadering).

Situering

Bij het huis van oud-boswachter Gilbert Logie, St.-Pietersstraat 24, rechts zo'n 800m het bos in via de "Plankenweg", een pad dat nog is aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse soldaten van het "Dirty Bucket Camp", zo genoemd naar het nabijgelegen café "De Vuile Seule".


Sporen

Op zo'n 300 meter van de rand van het bos was er een laar (open plek) waar alleen maar nivelleringswerken werden uitgevoerd volgens getuige Omer Soenen. De natuur heeft die laar weer heroverd op de mens.

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/galgebossen/bos.JPG 

Dit is een foto van het bos. We kijken hier naar de plaats
waar vroeger de werken bezig waren. Er is niets meer te zien.


Getuigen en bronnen

Omer Soenen, geboren op 27 december 1924, woont in het Predikherenhof 25A (nu een vakantiehoeve, waar Prins Laurent nog op bezoek kwam) langs de Elverdingseweg te Poperinge. Zijn boerderij lag pal tegen het bos in 1944 en nu nog. Volgens Omer Soenen waren de dwangarbeiders Polen. Er kwamen eenmaal 2 dwangarbeiders met een Duitse bewaker op de boerderij om gekookte aardappelen te halen.