V1 in West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Zonnebeke

Situering

Er waren ook plannen om in het Polygoonbos een lanceerplaats voor V1's te maken. Duitse ingenieurs kwamen hiervoor naar Zonnebeke. Ze waren gestationeerd in de villa van baron de Vinck-Iweins. Ze plaatsten houten barakken naast de dreef naar de villa. In de steenbakkerij werd materiaal opgeslagen zoals zakken cement, ijzeren staven en elektrische dingen. De verzetsbeweging Clarence meldde de Duitse activiteiten in Londen. Ze konden echter nooit beginnen aan de helling door de geallieerde opmars. Op donderdag 7 september 1944 kwamen de eerste geallieerden, de eerste Poolse Pantserdivisie, in Zonnebeke aan.

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Zonnebeke/villa.JPG

Villa van baron de Vinck-Iweins


Sporen

De villa van Vinck-Iweins staat er nog, maar niks wijst nog op de aanwezigheid van de ingenieurs. In het Polygoonbos is zeker niets meer te zien omdat ze er niet zijn begonnen.

http://users.telenet.be/rebel_spem/V1/foto's/Zonnebeke/IMG_0010.JPG

Polygoonbos


Getuigen

Volgens een getuige die André Deseyne gesproken heeft, vloog op een avond een V1 op 100 meter hoogte over Zonnebeke. Het lawaaierige toestel kwam van over Moorslede en ging verder westwaarts.


Bronnen


-  DESEYNE, A., Zonnebeke bezet en bevrijd, De Zonnebeekse Heemvrienden, 1996.
-  DESEYNE, A., '7 september 1944 - Bevrijding van Zonnebeke', De Zonnebeekse Heemvrienden vzw, jaargang 23 (1994), nr. 1, p. 12-16.